Dienstverlening

Wanneer u geconfronteerd wordt met een overlijden krijgt u heel wat emoties te verwerken. Toch zijn er ook enkele praktische zaken die moeten worden geregeld. Op deze momenten doet het goed dat u bij iemand terecht kan om u te begeleiden. Wij begeleiden u van A tot Z zodat alles op een serene en stijlvolle manier kan verlopen en u zich kan concentreren op het afscheid zonder dat u zich zorgen moet maken over de praktische te regelen zaken. Hier vindt u enkele nuttige informatie en diensten of producten die wij aanbieden:

Een overlijden... Wat nu?

Wanneer u geconfronteerd wordt met een overlijden zal het overlijden eerst officieel vastgesteld moeten worden door een geneesheer, dit kan uw huisarts, de spoedarts of een andere geneesheer zijn. (Hij of zij vult daarbij de door ons benodige documenten in).

Nadat een geneesheer het overlijden officieel heeft vastgesteld neemt u best telefonisch contact op met ons. Wij zullen u telefonisch de nodige eerste richtlijnen meegeven en maken vervolgens met u de afspraken rond de overbrenging naar het uitvaartcentrum (of een opbaring bij u aan huis) en een afspraak voor een rouwgesprek waarbij wij tot bij u komen (of desgewenst komt u naar het uitvaartcentrum) om alle aspecten rond het afscheid en de uitvaart vorm te geven in een mooi, uniek en persoonlijke afscheid. Wij staan u bij met een luisterend oor, de nodige informatie en begeleiden u in alle organisatorische en administratieve zaken.


Tip: Voor de overbrenging legt u best reeds de kleding klaar waarvan u graag heeft dat wij de overledene in opbaren. Bij het rouwgesprek om de uitvaart te bespreken neemt u de identiteitskaart, het rijbewijs en het trouwboekje van de overledene mee.

Onderstaande lijst geeft u reeds een idee over de zaken die wij, in overleg met de familie, regelen:

 • De overbrenging van de overledene naar één van onze uitvaartcentra.
 • De verzorging van de overledene en de opbaring in het uitvaartcentrum of aan huis. (in het uitvaartcentrum kunnen vervolgens begroetingsmomenten plaatsvinden).
 • Het bespreken en organiseren van de manier van lijkbezorging (begraving of crematie en de daarbijhorende asbestemmings mogelijkheden).
 • Het bespreken en organiseren van de uitvaartplechtigheid. Bij een uitvaartliturgie in de kerk leggen wij de eerste contacten met de parochie, waarna zij de uitvaartliturgie inhoudelijk met de familie bespreken. Wij begeleiden u verder met een ceremoniemeester, dragers en een ceremoniewagen. Voor uitvaartplechtigheden in de aula bespreken wij met u het concrete verloop en de invulling van de plechtigheid met teksten, muziek en foto’s. U bepaalt hierbij hoeveel u graag zelf in handen neemt.
 • De organisatie en bestellingen voor de koffietafel/rouwmaaltijd.
 • Het verzorgen van het rouwdrukwerk (rouwkaarten, gedachtenisprentjes, ...).
 • Het verzorgen van rouwadvertenties in de gekende dagbladen (Het Belang van Limburg,... ).
 • De aangifte van het overlijden bij de burgerlijke stand en het verzorgen van de benodigde attesten en formaliteiten.
 • Het aanbieden van allerhande uitvaartartikelen zoals uitvaartkisten, urnen, bloemen, mini-urnen, assierraden, ...
 • Het leveren en plaatsen van grafmonumenten en grafversieringen (grafmonumenten voor urnengraven en columbaria op alle plaatselijke begraafplaatsen, grafmonumenten voor begravingen enkel voor de begraafplaats van Hechtel-Eksel).
Begrafenissen Witters

Bloemen

Wanneer woorden te kort schieten, symboliseren bloemen ons respect voor de overledene en het medeleven met de getroffen familie. Bij ons kan u terecht voor zowel zijden (kunst) als levende rouwbloemstukken. Voor de levende rouwbloemstukken werken wij samen met enkele professionele bloemenhuizen.

hoe bestellen?

 • In onze uitvaartcentra kan u terecht om een kunstbloemstuk uit te kiezen uit onze collectie of een levend rouwbloemstuk te kiezen uit de catalogus van de samenwerkende bloemenhuizen.
 • Online kan u bloemen bestellen door bij het menu 'Bloemen bestellen'  het gewenste bloemstuk te kiezen en de stappen voor bestelling te volgen. Vergeet zeker niet om bij uw bestelling de naam van de overledene en de tekst voor het lintje te vermelden.

Levende bloemen dienen uiterlijk 24u voor de uitvaart te worden besteld. Is deze termijn verstreken kan u best telefonisch contact opnemen.

Rouwdrukwerk

De rouwkaart of rouwbrief blijft nog steeds één van de belangrijkste communicatiemiddelen als kennisgeving van het overlijden en als uitnodiging voor de uitvaartplechtigheid. Daarnaast wordt er als aandenken bij de begroeting en/of de afscheidsplechtigheid meestal een herinneringsprentje aangeboden.

Wij beschikken over onze eigen apparatuur voor het ontwerpen en maken van rouwkaarten en herinneringsprentjes. Tijdens de besprekingen van de uitvaart wordt het globale ontwerp voor de rouwkaart uitgewerkt, waarna u kort nadien reeds over een voorontwerp kan beschikken. Het voorontwerp geeft u reeds een concreet idee over het ontwerp, waarna wij na goedkeuring over kunnen gaan tot het drukken. Doordat wij zelf het rouwdrukwerk in eigen beheer uitvoeren, kunnen wij hier erg snel werken en kan u snel over uw rouwkaarten beschikkingen. In de dagen nadien wordt ook het ontwerp van het herinneringsprentje vormgegeven.

In het rouwdrukwerk is het steeds mogelijk om het ontwerp te personaliseren naar uw eigen wensen.

Koffietafel

De koffietafel is een traditie die verbonden is aan de manier waarop wij afscheid nemen. Het is een samenkomen met familie, vrienden en/of kennisen na de afscheidsplechtigheid waar er de ruimte is om even te ontladen en na te praten bij een hapje en een drankje.

In onze Limburgse traditie is een koffietafel veelal een arrangement met belegde broodjes, een heerlijk stukje Limburgse vlaai en een warm tasje koffie, maar er zijn ook mogelijkheden tot een eigen persoonlijke invulling met bijvoorbeeld soep, extra broodjes of een heerlijk aperitief. Wij staan u ook graag bij in uw specifieke wensen. Een persoonlijk afscheid kan zich ook weerspiegelen in een persoonlijke koffietafel die past bij wat uw dierbaren typeerde of graag at of dronk.

Wij begeleiden u in de keuze van de locatie voor de koffietafel en de voorziening van de broodjes, vlaai en toebehoren. Er zijn immers diverse mogelijkheden zowel voor locatie als invulling. U kan vaak terecht in de plaatselijke parochie-, gemeente- of feestzalen, maar ook in onze eigen aula ‘aula ‘t Sant’ of onze koffieruimte in ons uitvaartcentrum in Oudsbergen bieden wij gepaste arrangementen aan.

Grafmonumenten

Op de plaatselijke begraafplaats geven wij onze dierbare overledene een plaats om te rusten. De begraafplaats is een plaats waar we kunnen gedenken, tot rust kunnen komen, even praten of misschien gewoon even stilstaan.

Bij ons kan u terecht voor een mooi en persoonlijk grafmonument. Om een goede service te kunnen blijven verlenen hebben wij besloten om ons enkel toe te leggen op de grafmonumenten voor urnengraven en columbaria. Voor de begraafplaats van Hechtel-Eksel verzorgen wij ook de grafmonumenten voor de klassieke begravingen. In ons streven naar perfectie tot in de kleinste details werken wij voor het verzorgen van onze grafmonumenten enkel samen met professionele en gespecialiseerde partners.

Voor het kiezen van een geschikt grafmonument kan u best een afspraak maken zodat wij samen met u de tijd kunnen nemen om de mogelijkheden te bespreken. In onze winkels kan u steeds terecht voor verschillende grafversieringen waaronder lantaarntjes, bloemvazen en gedenkspreuken.

Uitvaartartikelen

In onze winkels kan u terecht voor een uitgebreid gamma aan rouwartikelen en accessoires.

Een tendens die wij vandaag kennen is dat vele mensen graag iets van de overledene dicht bij hun houden. De uitvaartsector is mee geëvolueerd en vandaag zijn er tal van rouwartikelen of accessoires op de markt die het mogelijk maken om iets tastbaar te bewaren. Zo bieden wij een uitgebreid gamma van sierurnen aan die speciaal ontwerpen zijn om de as van uw overledene thuis een mooie plaats te geven. Daarnaast vindt u bij ons ook een uitgebreide collectie van mini-urnen en een juwelen om een symbolisch gedeelte van de as dicht bij u te bewaren. Een concept dat ook steeds meer gebruikt wordt is het dragen van een juweel met een vingerafdruk van de overledene. Ook hiervoor kan u bij ons terecht.

Onderstaande foto’s geven u reeds een blik uit ons aanbod. Via de volgende links kan u de mogelijkheden ontdekken. Meer info of prijzen kan u steeds bij ons opvragen:

Ceremoniewagens

De uitstraling van de ceremoniewagen draagt in zekere mate bij tot een waardig en respectvol afscheid. De passie van Danny en Kristof in wagens, weerspiegelt zich in een perfect onderhouden wagenpark. Wij beschikken over twee Amerikaanse ceremoniewagens van het merk Cadillac. Één Cadillac is een zilvergrijze met de klassiekere landau-versieringen aan de zijkant. De tweede Cadillac is een moderne witte wagen met grotere glaspartijen. Voor een serene overbrenging van de overledene van aan huis of vanuit het ziekenhuis naar het uitvaartcentrum beschikken wij over een Mercedes V-klasse en een Chrysler Pacifica die volledig ingericht en gekeurd zijn als rouwwagen, maar in het straatbeeld minder opvallen.

Voorzorg en uitvaartverzekering

De dag van vandaag wordt het taboe rond de dood vaker gebroken en proberen we de dood bespreekbaarder te maken. De wensen rond de eigen uitvaart kunnen daarbij besproken worden. Dit kan gaan tot de basiswensen: “Is een begraving of een crematie wenselijk?”, “Wilt u een uitvaartliturgie in de kerk of een afscheid in een aula?” of tot meer gedetailleerde wensen: “Ik wil graag een witte uitvaartkist”; “ik hoor graag de muziek van Andrea Bocelli bij mijn afscheid.”, ....

Het kan volstaan om samen met de naaste familie of vertrouwenspersoon mondeling de wensen rond de uitvaart kenbaar te maken, zodat zij na het overlijden weten hoe het afscheid vormt te geven. Uw wensen kunnen echter ook worden opgenomen in een uitvaartcontract. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin de uitvaartwensen worden vastgelegd. Van dit uitvaartcontract kan u een kopie bezorgen aan één van uw vertrouwenspersonen.

U kan het bestaan van dit uitvaartcontract vastleggen in uw laatste wilsbeschikking op de gemeente van uw domicilie. Zo bent u er zeker van dat na uw overlijden, uw wensen ook kenbaar worden en ze kunnen worden nageleefd.

Het is verstandig om ook stil te staan bij de kosten die gepaard gaan bij het afscheid en de financiering daarvan. Zo kan het zinvol zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het bedrag dat u wenst te verzekeren wordt vooraf ingeschat op basis van de wensen rond het afscheid. U hebt, afhankelijk van uw leeftijd, de keuze om het gewenste bedrag in de vorm van een eenmalige premie te voldoen of een premiebetaling te doen per maand of per jaar voor een looptijd die voor u wenselijk kan zijn. Het grote voordeel van een uitvaartverzekering is dat uw nabestaanden in de drukke dagen rond het afscheid zich geen zorgen moeten maken over de financiële kant. Voor het aanbieden van uitvaartverzekeringen werken wij samen met Belfius Direct (https://www.belfiusdirect.be/nl/familie/uitvaart/). U vindt meer informatie terug op de website, maar uiteraard staan wij u graag bij bij al uw vragen. (Wij verzorgen uitvaarten voor alle verzekeringsmaatschappijen)

Wenst u graag meer informatie, wilt u uw wensen rond de uitvaart laten vastleggen in een uitvaartcontract en/of wenst u een uitvaartverzekering af te sluiten, wij helpen u graag verder.

Nuttige links

Wij proberen u op zoveel mogelijk manieren bij te staan. Soms is het daarvoor nodig om u door te sturen naar instanties of verenigingen die u bij een specifieke nood gerichter kunnen begeleiden. Op deze pagina vindt u verschillende links die u doorverwijzen naar nuttige websites omtrent lotgenotenverenigingen en allerlei wettelijke zaken en formaliteiten die verband houden met het overlijden:

 • www.funebra.be
  Beroepsvereniging voor begrafenisondernemers in België met nuttige info over alles rond de uitvaart.
 • www.vlaanderen.be/regelingen-bij-een-overlijden
  Een overzicht van de te regelen administratie na een overlijden.
 • www.werkgroepverder.be
  Werkgroep Verder is een organisatie die ondersteuning biedt bij rouwen na een zelfdoding.
 • www.ovok.be
  Ouders van een overleden kind is een vereniging van en voor alle ouders die een kind hebben verloren, ongeacht de leeftijd of doodsoorzaak.
 • www.ovk.be
  Ouders van Verongelukte Kinderen is een vereniging van lotgenoten van ouders die een kind hebben verloren in een verkeersongeval.
 • www.rondpunt.be
  Rondpunt.be is een website waar u terecht kan voor informatie voor betrokkenen bij een verkeersongeval.
 • www.missingyou.be
  Missing you biedt ondersteuning bij de rouwverwerking voor zowel mensen die van iemand afscheid moeten nemen, maar ook voor mensen in hun omgeving.
 • www.vzwcontempo.be
  Contempo is een vereniging die mensen tracht samen te brengen die hun partner verloren hebben, met hun verdriet alleen achterblijven en hierover graag wensen te praten met lotgenoten.
Begrafenissen Witters

Livestream

Indien de familie ervoor heeft gekozen om de afscheidsplechtigheid via livestream ter beschikking te stellen van het publiek, vindt u hieronder de link naar de livestream terug. Let op: deze link is verschillend per vestiging en meekijken kan enkel indien via de familie het wachtwoord werd gecommuniceerd. Het inloggen op de livestream is pas mogelijk vanaf 15 minuten voor de start van de plechtigheid.

Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken